![Staphylococcus aureus](/media/lib/211/n-34165928_bc3fc63fb7-fb38b98371b4d9f5e44c8e7f28c05e3b.jpg)
Gronkowce mogą wywoływać cukrzycę typu 2.
2 czerwca 2015, 09:54Nowe studium naukowców z Uniwersytetu Iowy sugeruje, że bakterie mogą wywoływać cukrzycę typu 2.
![](/media/lib/324/n-gryka-85e1c175593b23a979935a21470d581a.jpg)
Flawonoid rutyna sprawdza się w walce ze skutkami ukąszenia żararaki
12 października 2018, 13:07Rutyna, flawonoid występujący m.in. w kwiatach perełkowca japońskiego czy w zielu gryki, stanowi dobre uzupełnienie antytoksyny na ukąszenia żararaki (Bothrops jararaca).
![](/media/lib/38/2333275201_9c8f771fcd-21cb20183dcc2a6416f55b84eb67725e.jpg)
Alergiku, głowa do góry!
13 listopada 2008, 16:53Alergia to z pewnością przykra, utrudniająca życie choroba. Mamy jednak dobrą wiadomość dla cierpiących na nią osób: może ona znacznie obniżać ryzyko zapadnięcia na niektóre rodzaje nowotworów.
![© NIH](/media/lib/23/1203158407_942034-ef1ad9798a72efc4faf94d3d41e8901d.jpeg)
Bakteryjny zamachowiec-samobójca
18 sierpnia 2011, 11:15Uczonym udało się wykorzystać jedną bakterię w roli zabójcy innej. Naukowcy z Singapuru zmodyfikowali Escherichia coli tak, by w obecności Pseudomonas aeruginosa eksplodowała, uwalniając toksyny zabijające tę bakterię.
![](/media/lib/255/n-akumulacja-w-tkankach-84aa848ab4c49cefa4ab980545320e46.jpg)
W tkankach rekinów występują neurotoksyny powodujące alzheimera
30 sierpnia 2016, 10:33W płetwach i mięsie 10 gatunków rekinów wykryto wysokie stężenia neurotoksyn powiązanych m.in. z chorobą Alzheimera (ChA).
![](/media/lib/365/n-natto-9eef4ab55a0533d5472290c238c798ca.jpg)
Dipeptyd występujący w fermentowanych produktach można wykorzystywać w zapobieganiu depresji
16 września 2019, 11:29Japońscy naukowcy dokonali ważnych odkryć odnośnie do roli dipeptydu leucynowo-histydynowego (LH) w hamowaniu aktywacji mikrogleju i zaburzeń emocjonalnych związanych z depresją. LH występuje w fermentowanych pokarmach, np. w niebieskim serze czy nattō (potrawie z soi). Bazując na uzyskanych wynikach, autorzy artykułu z pisma Nutrients uważają, że produkty bogate w LH mogą być bezpieczną metodą podtrzymywania dobrego zdrowia psychicznego.
![](/media/lib/32/czacha-7c289954cab48868083e141ec02f91ba.jpg)
Historia lubi się powtarzać... Ewolucja też?
3 listopada 2009, 06:52Skąd biorą się toksyny i co łączy ryjówkę oraz jaszczurkę?
![](/media/lib/112/n-manat-5b7adbe54317b2bf3aaf11e7701ad76e.jpg)
Tragedia manatów u wybrzeży Florydy
14 marca 2013, 18:40U wybrzeży Florydy trwa walka o uratowanie manatów. Te morskie ssaki masowo giną zabijane przez tzw. czerwony zakwit powodowany przez toksyczne algi. W bieżącym roku czerwony zakwit zabił już 181 manatów, a eksperci obawiają się, że ofiar będzie więcej. Dotychczas rekordowy pod względm ofiar alg wśród manatów był rok 1996, gdy zginęło 151 zwierząt.
![](/media/lib/299/n-1179826339_341204-4f2cb6fb01f0f540e4c46626e4faaaaa.jpeg)
Płytki odbierają palmę pierwszeństwa limfocytom
2 lutego 2018, 13:21Płytki odpowiadają nie tylko za krzepnięcie i gojenie. Okazuje się, że są także pierwszą linią reagowania układu odpornościowego, gdy w krwiobiegu pojawiają się wirusy, bakterie czy alergeny.
![](/media/lib/504/n-zanieczyszczenia-9e6e4ede013739d62d849e7ff213b58a.jpg)
Zanieczyszczenia środowiska zabijają 9 milionów osób rocznie
19 maja 2022, 11:04Naukowcy skupieni w organizacji Global Alliance on Health and Pollution z siedzibą w Szwajcarii dokonali ogólnoświatowej oceny wpływu zanieczyszczeń na śmiertelność wśród ludzi. W roku 2019 zanieczyszczenia zabiły około 9 milionów osób. Są więc największym środowiskowym czynnikiem ryzyka przedwczesnego zgonu. Zanieczyszczenia środowiska odpowiadają za 15% wszystkich zgonów na świecie.